Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Dżem z aronii, jabłek i gruszek 

dodano: 17 Października 2013r.

Jeżeli macie w ogrodzie aronię i nie wiecie co z nią zrobić polecam ten dżem. Gruszki i jabłka łagodzą goryczkę aronii a dżem w sam w sobie jest bardzo dobry, choć oryginalny w smaku. 

Składniki
  • 1 kg owoców aronii
  • 1 kg twardych gruszek
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg cukru


Przygotowanie:

Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce wkładamy do garnka, zasypujemy połową ilości cukru i smażymy przez 30 min aż powstanie gęsta pulpa. W tym samym czasie do drugiego garnka wsypujemy aronie, zasypujemy 2 częścią cukru i podgrzewamy około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie owoce mieszamy razem, miksujemy blenderem, przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków, porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można zapasteryzować, wystarczy około 20 min.

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 6 - 6
Dodaj komentarz