Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Drożdżówka bez wyrabiania 

dodano: 11 Czerwca 2012r.


Składniki

Z tego przepisu korzysta moja Mama i mogę go z czystym sumieniem polecić leniwcom ponieważ wszystko robi się prawie samo:)

Składniki na ciasto: 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 3/4 szklanki letniego mleka 4 jajka 3/4 szklanki letniego oleju 4,5 szklanki mąki Szczypta soli Dodatkowo: Dowolne owoce np truskawki lub śliwki Składniki na kruszonkę: Szklanka mąki tortowej Pół szklanki cukru pudru Opakowanie cukru waniliowego 80 g masła w temperaturze pokojowej Łyżka otrąb owsianych Szczypta soli Przygotowanie: Kruszonka: do miski wkładamy masło, mąkę, cukier i łyżkę otrąb. Mieszamy widelcem a następnie ugniatamy rękoma. Kruszonka musi być sypka ale po zaciśnięciu pięści powinna się tworzyć luźna grudka. Ciasto: 15 min przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni a blachę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. W misce rozkruszamy drożdże, cukier, mleko, olej, jajka roztrzepane ze szczyptą soli oraz mąkę. Nie mieszamy-zostawiamy pod przykryciem na 3 godziny w ciepłym miejscu. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto mieszamy drewnianą łyżką-do połączenia się składników i wykładamy na blachę. Układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę. Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
11
czerwiec
monika
:-)
11
czerwiec
karmel-itka
leniwiec! moje ulubione ciasto drożdżowe ;]
 
Podaj wynik działania 5 - 5
Dodaj komentarz