Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Domowy ser ricotta, ser paneer lub po prostu zwykły twarożek 

dodano: 4 Czerwca 2013r.

Od jakiegoś czasu często zaglądam na rynek, gdzie dostaję oczopląsu od kolorów owoców, warzyw i świeżych ziół. Jak tylko widzę takie prawdziwe produkty spożywcze nie mogę przejść obojętnie! i takim oto sposobem pewnego uroczego poranka zlądowałam w domu z "wiejską kurą" i trzema litrami mleka prosto od krowy. Długo myślałam jak owe mleko wykorzystać, chciałam zebrać śmietanę a mleko przerobić na kwaśne mleko zsiadłe, stwierdziłam jednak, że wolę zrobić coś bardziej "spektakularnego"-no i padło na ser. Może taki twarożek to nie żółty ser długo dojrzewający (kiedyś na pewno taki zrobię :P) ale poczucie dumy było! Jednego tylko nie wiem-czy to co zrobiłam to ser paneer? a może ricotta? wertując przepisy w internecie, te dwie receptury niczym specjalnym się od siebie nie różnią... no nic, może ktoś z Was mnie poprawi a tym czasem zapraszam po przepis. 

Składniki
  • 3 litry mleka prosto od krowy
  • sok z połowy cytryny d
  • odatkowo sitko i ściereczka lub gaza,
  • ząbek czosnku i sól do smaku

Przygotowanie:

Na początek należy oprzeć sitko na garnku i wyłożyć je płótnem-gazą, chustą serowarską albo ściereczką), tutaj będziemy nasz ser odcedzać. Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury około 90 stopni-nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy mleko będzie już gorące wlewamy sok z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką aż zobaczymy w mleku oddzielające się od serwatki kawałki twarogu-wtedy też wyłączamy palnik. Garnek odstawiamy na godzinę aż ser się ochłodzi, następnie miksturę wylewamy na wcześniej przygotowane sitko z gazą lub chustą serowarską (albo po prostu użyjcie czystej ściereczki).  Kiedy serwatka prawie spłynie przez płótno ser możemy doprawić - polecam wycisnąć ząbek czosnku i posolić do smaku. Ja nie odcedzam sera zbyt obficie ponieważ może zrobić się za suchy. Z 3 litrów mleka uzyskamy niestety jakieś 200-250 g twarogu. I jeszcze filmik, który będzie pomocny dla osób początkujących KLIK


Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
Domowy Makaron Domowe mleko kokosowe
 
 
Podaj wynik działania 2 - 5
Dodaj komentarz