Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Domowy ocet jabłkowy 

dodano: 30 Września 2013r.

Ostatnimi czasy bardzo dużo czytałam o właściwościach octu jabłkowego i dowiedziałam się, że (ku mojemu zaskoczeniu) jest źródłem  wielu cennych składników. Pomaga w procesie trawienia, ma dobroczynny wpływ na cerę, włosy oraz zdrowie. Już nasze babcie wykorzystywały go do produkcji płukanek do włosów, toników do twarzy albo poprostu wypijały łyżeczkę dziennie. Postanowiłam wykorzystać jabłka, któtych masa marnuje się w ogrodzie i spróbować przygotować swój własny ekologiczny ocet. Jak powstaje ocet? Ocet powstaje w procesie fermentacji za sprawą bakterii octowych, które znajdują się w powietrzu. Taki domowy ocet owocowy zawiera maksymalnie 7 % kwasu octowego. Aby przygotować ocet jabłkowy będziemy potrzebowali jabłek, najlepiej takich ekologicznych, nie pryskanych, wody oraz cukru. Ocet możemy nastawić z owocowych obierek, całych owoców lub owocowego soku. Ja przygotowuję ocet z soku jabłkowego ponieważ wtedy otrzymamy  produkt najwyższej jakości. Do czego wykorzystać ocet? Ocet jabłkowy ma bardzo dobry wpływ na nasze trawienie, otóż kwas uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze.
  • Proces rozpoczyna się już w śluzówce jamy ustnej:
kwas blokuje hormonalne sygnały, które u ludzi otyłych podczas żucia, uruchamiają w naczyniach krwionośnych enzymy odpowiedzialne za odkładanie się tłuszczu. W efekcie ich działania cząsteczki tłuszczu, zamiast zostać spalone, odkładają się coraz grubszą warstwą w tkance podskórnej (robią nam się wałki ;-))
  • Kwas octowy działa też w żołądku:
obniża poziom PH, zwiększa ilość soku żołądkowego, co decyduje o wstępnym trawieniu białka (tylko ciała  białkowe , tzw hormony stresu są w stanie otworzyć komórki tłuszczowe)
  • Pobudza też czynność jelit:
przyspiesza transport pokarmu w jelitach i część tłuszczu, strawiona jedynie częściowo, zostaje wydalona zanim zdąży dotrzeć do krwioobiegu czy też komórek tłuszczowych.
Napój na bazie octu jabłkowego:
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szklanka wody
  • plasterek cytryny
Składniki mieszamy i wypijamy do każdego posiłku. Ocet nadaje się także do przygotowania toniku do twarzy, który należy stosować 2 razy dziennie. 
Tonik z octu jabłkowego: Ocet i wodę przegotowaną mieszamy w proporcji 1:1. Twarz myjemy wacikiem nasączonym tonikiem. Ocet jabłkowy ma też wiele innych właściwości. Pomaga w walce z trądzikiem, łagodzi ukąszenia owadów, łagodzi przeziębienia. Pamiętajcie, że wszystkie te właściwości tyczą się tylko i wyłącznie ekologicznego octu jabłkowego. Ocet, który powrzechnie możemy dostać w sklepach pod postacią octu jabłkowego zawiera dodatki octu spirytusowego oraz konserwantów i może Wam zaszkodzić. 

Składniki
Przepis na domowy ocet jabłkowy
  • duży słój lub gąsior (4 litrowy)
  • 6 kg jabłek ekologicznych, nie pryskanych
  • przegotowana, letnia woda
  • 2 szklanki cukru

 

Przygotowanie: 1) Jabłka myjemy, osuszamy, wykrawamy wszystkie niedoskonałości. Owoce przeciskamy przez sokowirówkę a sok zlewamy do gąsiorka. Soku potrzebujemy jak najwięcej, jednak jeśli nie uda nam się zapełnić całego gąsiorka możemy uzupełnić braki wodą. 2)Resztek z sokowirówki nie wyrzucamy (!), wszystkie obierki także wkładamy do gąsiorka lub słoja, w którym będziemy robili ocet. Na koniec wsypujemy cukier, otwór zakrywamy gazą lub ściereczką bawełnianą (nie chcemy muszek owocówek) i odstawiamy na miesiąc. Co dziennie powinniśmy lekko wzruszyć naczyniem. Gdy ocet będzie gotowy zlewamy go przez gazę do czystych buletek i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. * Jeżeli nie mamy sokowirówki owoce możemy pokroić w ósemki (razem ze skórką i gniazdami) , zalać wodą oraz cukrem i odstawić na miesiąc - ocet też nam wyjdzie. Pamiętajmy jednak, że owoce będą wypływały do góry-należy je czymś obciążyć, np porcelanową filiżanką lub talerzykiem. *Słój lub gąsior musi być dokładnie umyty i osuszony

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
20
maj
Teresa Sosnowska
ocet jabłkowy robię z samego soku z jabłek wytłoczonego przez wyciskarkę wolnoobrotową. Nie dodaję ani cukru , ani wody . Stoi 4 tygodnie , przecedzam i zostawiam jeszcze na 4 tygodnie . Zlewam do butelek i może stać rok
 
Podaj wynik działania 3 - 9
Dodaj komentarz