Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Domowy Makaron 

dodano: 9 Grudnia 2012r.

Jako blogerka kulinarna postanowiłam sobie, że muszę umieć robić sama wszelkiego rodzaju zakwasy, chleby oraz makarony. Odnośnie tego ostatniego długo zwlekałam ponieważ żyłam w przekonaniu, że do jego wykonania potrzebuję nie wiadomo jakiej mąki a dokładniej semoliny, której nigdzie nie mogłam dostać. W końcu moja niecierpliwość zwyciężyła i zagniotłam ciasto z najzwyklejszej mąki pszennej. Efekty okazały się zaskakujące i teraz makaron robię sama na okrągło.

Składniki

Przygotowując makaron trzymamy się prostej zasady : na każde 100 gramów mąki przypada jedno jajko i szczypta sol i. Ciasto porządnie zagniatamy i odstawiamy na 15 minut by odpoczęło. Następnie wałkujemy je bardzo cienko (podsypując mąką) i, w zależności od rodzaju makaronu jaki chcemy otrzymać, kroimy. pappardelle, tagliatelle i tagliarini: 20 cm kawałek ciasta obficie oprószamy mąką z obu stron i zwijamy w luźny rulon wzdłuż krótszego boku.
Tniemy na paski o szerokości:
  • 2 cm-pappardelle
  • 1 cm-tagliatelle
  • 0,5 cm-tagliarini
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy z oliwek przez około 3 minut-zalecam kontrolować stan ugotowania makaronu przez degustację:) Jeżeli chcesz zrobić lasagne wytnij prostokąty o wymiarach 10x15 cm. Przed złożeniem lasagne makaron należy gotować w osolonym wrzątku z odrobiną oleju przez 1 minutę.

Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
Domowe mleko kokosowe Domowy ser ricotta, ser paneer lub po prostu zwykły twarożek
 
12
grudzień
Mała kuchareczka
Moja siostra tylko uznaje taki makaron i ma rację! Bo w smaku nie ma szans ten kupny, a taki jest rewelka:) Piękne zdjęcia ,pozdrawiam cieplutko bo na dworze zimno i zapraszam do siebie przy okazji:) http://kuchareczkamala.blogspot.com
11
grudzień
siankoo
wygląda pysznie, ja też się przymierzam, ale jakoś zabrać się nie mogę, ale zacheciłaś mnie:0)))
10
grudzień
Weronika
O mniam, pyszności ; ) Lubię domowy makaron, ale rzadko robię : )
9
grudzień
Alutka ?
Ja też sama robię makarony i zakwasy, ostatnio z czerwonych buraków - pycha :) Brzmi skomplikowanie, a jest bardzo proste :)
 
Podaj wynik działania 8 - 8
Dodaj komentarz