Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Domowy Majonez 

dodano: 14 Marca 2013r.

To najlepszy przepis na domowy majonez, który miałam okazję wypróbować. Bardzo zbliżony w smaku do sklepowego, no i oczywiście bez konserwantów. Możemy przechowywać go w lodówce w czystym słoiczku około 4 dni. Z podanych proporcji otrzymamy około 200-250 ml majonezu.

Składniki
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 170 ml oleju rzepakowego 
  • szczypta białego pieprzu

Przygotowanie:
Jajka mieszam z cukrem i solą a następnie ubijam mikserem około 2 minut na najwyższych obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie, ciągle miksując, dodaję sok z cytryny i powoli-cienkim strumieniem wlewam olej. Na końcu doprawiam białym pieprzem. Majonez można dowolnie urozmaicić np dodając wyciśnięty ząbek czosnku lub posiekane drobno świeże zioła np. koperek.

 
 
(średnia ocen: 5.0)
 
 
Podaj wynik działania 9 + 2
Dodaj komentarz