Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Domowy Likier Jajeczny 

dodano: 30 Marca 2013r.

Z okazji wielkiej nocy chcę życzyć wszystkim pogodnych i wesołych świąt :) Najchętniej każdemu z Was wręczyłabym butelkę samodzielnie przygotowanego ajerkoniaku :) Niestety nie jest to możliwe, za to każdy z Was może przygotować likier sam w domu i obdarować flaszeczką najbliższych. Przepis jest bardzo prosty a taki domowy likier jest o niebo lepszy od sklepowego.

Składniki
  • 6 żółtek 
  • 200 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 250 g czystej wódki 
  • 250 g mleka zagęszczonego niesłodzonego

 Przygotowanie:

1)Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem przed rozbiciem. Żółtka ucieramy z cukrem mikserem na biały puch przez około 10-15 minut. Cukier powinien się dokładnie rozpuścić, kryształki nie powinny być wyczuwalne. 2)Następnie, ciągle miksując, dodajemy mleko-stopniowo, cienką strużką. Na koniec, również cienkim strumieniem, dodajemy alkohol-cały czas miksując.
*z podanej porcji wyjdzie około 800 ml likieru
*likier należy zamknąć w wyparzonych butelkach i przechowywać w lodówce
*najlepiej smakuje po przynajmniej 24 godzinach
Smacznego!
zp8497586rq
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
2
kwiecień
Cenzor
Ładne to zdjęcie na tle okna:)
30
marzec
Piotrek
Zaraz idę po składniki i spróbujemy:) Wesołych
 
Podaj wynik działania 7 + 7
Dodaj komentarz