Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Domowe Nachos  

dodano: 27 Listopada 2012r.

Świetny przepis, który znalazłam w książce Sigrid Verbert "Smakowite Prezenty". Chipsy są na prawdę zbliżone do tych kupnych, dodatek kminu przenosi do meksyku a chrupkość nie pozwala się od nich oderwać. Można je podać z guacamole lub każdym innym dipem. Ja polecam je zapiec posypane żółtym serem! Coś pysznego :)

Składniki
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy (dla koloru)
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • 150 g wody 

Przygotowanie:

1)W misce wymieszać mąki z przyprawami.

2)Wodę wraz z olejem należy doprowadzić do wrzenia i gorącym płynem zalać suche składniki. Wymieszać łyżką i odstawić do wystygnięcia.

3)Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Podsypujemy je mąką i wałkujemy na grubość około 1 mm. Wycinamy trójkąciki lub inne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni.

Guacamole:

  • 2 małe, dojrzałe awokado
  • ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • sok z jednej limonki
  • sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie:

Miąższ z awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty sok z limonki, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i posiekaną kolendrę.

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
16
styczeń
Marta
Bardzo ładne zdjęcie. Książkę, o której wspominasz otrzymałam ostatnio w prezencie, więc pewnie wkrótce również wypróbuję jakieś przepisy z niej. Nachosy wyglądają super.
 
Podaj wynik działania 1 + 7
Dodaj komentarz