Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Domowa Pizza 

dodano: 11 Września 2012r.

Po latach prób i błędów wiem już, że dobrej domowej pizzy nie zrobi się w kilka chwil. Należy poświecić czas na zrobienie rozczynu, wyrabianie ciasta a następnie jego wyrośnięcie. W zamian za to otrzymamy ciasto, które smakuje niczym w dobrej pizzerii. Smak i konsystencję pizzy mogę porównać do świeżej bułeczki.

Składniki
Ciasto:
  •  opakowanie suchych drożdży - 7 g
  • 0,6 szklanki wody (ciepłej)
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżka oleju 

 

1) Z drożdży, połowy ilości wody, łyżeczki mąki oraz cukru robimy rozczyn, czyli mieszamy składniki w miseczce i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie drożdże muszą się spienić, urosnąć.
2) Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, wrzucamy sól, olej, pozostałą wodę oraz gotowy rozczyn. Mieszamy wszystko łyżką a następnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli się klei dosypujemy ostrożnie mąkę, jednak nie wolno dać jej za dużo! Ciasto musi być sprężyste i mięciutkie. Należy je ugniatać dłońmi przez 10 minut (nie krócej).
3) Gotowe ciasto formujemy w kulkę i zostawiam
y w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 h.

Sos:

Do wykonania sosu używam świeżych pomidorów (około 7). Kroję je w ćwiartki i smażę na odrobinie oliwy z oliwek z solą, pieprzem, łyżeczką cukru i oregano. Kiedy wyraźnie zmiękną, zaczną się rozpływać przecieram je przez sito (używam takiego o grubszych oczkach, zależy mi na tym aby oddzielić skórkę). Można także użyć koncentratu pomidorowego. Na 2 łyżki koncentratu wlewam 8 łyżek wody, dodaję sól, łyżeczkę cukru, pieprz oraz łyżeczkę oregano.

Sos czosnkowy:

4 łyżki jogurtu bałkańskiego mieszam z płaską łyżeczką cukru, szczyptą soli i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Odstawiam na 20 minut. Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką i wałkuję na placek o grubości około 0,5 cm. Układam je w teflonowej foremce lub w metalowej blaszce do ciast (boki zawijam do środka) i odstawiam jeszcze na 15 minut. W tym czasie piekarnik należy nagrzać do najwyższej temperatury 250 stopni. Placek smaruję sosem, układam kawałki mozarelli oraz dowolne dodatki np czarne oliwki, szynkę lub salami.
Ciasto pieczemy 10-15 minut. Po upieczeniu na swojej pizzy lubię poukładać pokrojone pomidorki koktajlowe.
Podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.

Smacznego!

 

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
20
grudzień
monika
:)
20
grudzień
Michelle
Ile kucharzy, tyle przepisów na ciasto ;)). Ten znam, ale ja robię ciasto troszkę inaczej i szybciej (choć i tak przygotowanie całej pizzy zajmuje sporo czasu). Moja wygląda tak http://kulinarnybalagan.blogspot.com/2012/12/pizza.html ;). Jak już robię pizzę to musi być jej bardzo dużo, bo zbiegają się wtedy do mnie wszystkie głodomory z okolicy :D. Cudowny blog!! Pozdrawiam :)
4
październik
Klaudia
robię z podobnego przepisu, jest smaczna
11
wrzesień
monika
zgadza się:)
11
wrzesień
Małgorzata Próchnicka
Robię bardzo podobne ciasto, nie wiem czy proporcje te same dokładnie ale to już zalezy od mąki. Uwielbiam pizzę z małą ilością dodatków, tak jak u ciebie, mozarella, oliwki, sos i salami to ideał:).
 
Podaj wynik działania 7 - 1
Dodaj komentarz