Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Czekoladowe ciasto na piwie 

dodano: 26 Czerwca 2013r.

Bardzo dobre ciasto, o lekko biszkoptowej konsystencji-uzyskanej dzięki dodaniu piwa. Równoważy ono ciężkość kakao, którego w przepisie jest dość sporo. Połączenie słodyczy z piwem wydaje się być idealne...;-) 

Składniki
Ciasto: 
  • 400ml piwa Guinness 
  • 100 g gorzkiego kakao 
  • 225 g miękkiego masła 
  • 400 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 225 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Ponadto na wierzch:
  • 250 g borówek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan fix

1)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po 1 jajku-cały czas ucierając.
2)W misce mieszamy kakao i piwo. W innym naczyniu przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki dodajemy stopniowo do utartego masła z jajami i miksujemy na średnich obrotach aż masa będzie gładka. Wylewamy do wcześniej przygotowanej blaszki i pieczemy do suchego patyczka przez około 60 minut. Gotowy placek studzimy w formie. Kiedy wystygnie wyciągamy na paterę, dekorujemy ubitą śmietaną i owocami.
Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
27
czerwiec
Paula
Tez bym zjadła... jakbym mogła ;)
26
czerwiec
monika
właśnie je jem i jest super :)
26
czerwiec
bazyliowy mus
wow, ciasto na piwie musi być super :) piękne zdjęcia
 
Podaj wynik działania 4 + 4
Dodaj komentarz