Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Cynamonki 

dodano: 10 Maja 2012r.



Składniki

Na 2 duże blachy:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła roztopionego i ostudzonego
  • 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • jajko do posmarowania


Przygotowanie:

Z drożdży, 2 łyżek cukru, połowy mleka 2 łyżek mąki robimy zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, cukru i wyrośnięty zaczyn- dobrze wyro

bić i wlać masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą posmarować roztopionym masłem, cukrem, cynamonem i zwinąć jak roladę-pokroić w plastry. Wyłożyć na blasze zachowując odstępy ponieważ ciasto wyrośnie. Posmarować jakiem i piec w temperaturze 180 stopni 15 min.

Smacznego!

 

 
 
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 8 + 5
Dodaj komentarz