Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Curry z kurczaka z groszkiem i papryką 

dodano: 16 Czerwca 2013r.


Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 cm korzenia imbiru
  • szklanka groszku mrożonego
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy curry (KLIK) lub sklepowej (wtedy należy dodać też wyciśnięty ząbek czosnku)
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • garść świeżej kolendry 

Przygotowanie:

1)Mięso myjemy, dokładnie suszymy i kroimy w paski. Tak przygotowanego kurczaka nacieramy przyprawą curry-najlepiej przygotować ja samodzielnie, ale można też użyć kupnej-wtedy dodatkowo nacieramy mięso wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczak powinien się marynować minimum 15 minut. Paprykę i imbir kroimy w słupki.

2)W woku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka. Kiedy mięso się zetnie wrzucamy paprykę, groszek i imbir, smażymy około 6 minut tak by warzywa były jędrne. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, ewentualnie dosalamy do smaku i dusimy jeszcze około 5 minut. Podajemy posypane świeżą kolendrą, najlepiej z ryżem.
Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 6 + 3
Dodaj komentarz