Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Cukinia Nadziewana Mięsem Mielonym 

dodano: 30 Lipca 2012r.

Sezon na cukinię trwa zarówno w sklepach jak i u mnie w ogrodzie. Udało mi się wyhodować odmianę okrągłą, tzw. cukinię tondo di nizza. W smaku niczym nie różni się od tradycyjnej jednak łatwiej się ją nadziewa, wygląda także apetyczniej.

 

 

Składniki
  • 4 cukinie dowolnej odmiany 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (użyłam z łopatki)
  • 3 średnie cebule szklanka ryżu
  • 1 średnia marchew
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru (nadaje słonemu sosowi dodatkowy wymiar smakowy)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody

 

Przygotowanie:

1)Ryż gotujemy al dente i na sypko wg przepisu na opakowaniu (około 15 minut).

1) Cukinie myjemy i wydrążamy łyżką, zostawiając około 0,5 cm miąższu przy skórce. Uważajmy, aby nie przedziurawić warzywa.

2) Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżeczce oliwy. Wrzucamy mięso, doprawiamy i czekamy aż się usmaży od czasu do czasu mieszając.

3)Dodajemy startą na grubych oczkach marchew, koncentrat, wodę, wydrążoną cukinię (drobno posiekaną), ryż oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze około 10 minut i ostatecznie doprawiamy do smaku.

Gotowy farsz przekładamy do cukinii, możemy posypać startym serem i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Cukinia powinna być jędrna.

 

Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
1
sierpień
monika
:) dzięki
1
sierpień
Kasia
super! jeszcze nigdy nie spotkałam się z taką śliczną cukinią! i z takim ryżem, ciekawe jak smakuje - czas wyruszyć na polowanie! :)
1
sierpień
bukowskie.pl
Genialnie to wygląda! Muszę zrobić coś takiego ;) ;) ;)
31
lipiec
monika
:)
31
lipiec
Maggie
Kapitalnie wyglada!
30
lipiec
kasiatusk
very cool, kongrats
 
Podaj wynik działania 1 + 2
Dodaj komentarz