Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Ciasto Meksykańskie z Gruszkami 

dodano: 8 Sierpnia 2012r.


Składniki
  • 1 i 1/3 szkl.cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 miękkie obrane gruszki świeże bądź z kompotu

 

1) Do rondelka dodajemy cukier, masło, wodę, olej oraz kakao-podgrzewamy (aż cukier i masło się rozpuszczą) ale nie gotujemy. Studzimy. Blachę (około 25 cm) smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą.

2)Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

3)Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie, łyżka po łyżce dodajemy ubite białko-ja miksowałam na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wtapiamy w nie pokrojone i obrane gruszki. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po ostudzeniu polukrować: około 2 łyżki cukru pudru zmieszać z łyżeczką soku z cytryny i łyżeczką gorącej wody tak, aby powstał gęsty syrop.

Pozdrawiam i życzę smacznego.:-)

 
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
8
sierpień
kuchennefascynacje
piekne ciacho :)
8
sierpień
karmel-itka
interesujące ;] i jak pięknie wygląda!
8
sierpień
monika
<3
8
sierpień
monika
dziękuję:)
8
sierpień
Maggie
Przepieknie wyglada! Skusilabym sie na kawaleczek.
8
sierpień
Pan Deserek :)
Wygląda bardzo smakowicie :)
 
Podaj wynik działania 9 - 9
Dodaj komentarz