Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Ciasto marchewkowe-najlepsze 

dodano: 17 Sierpnia 2013r.

Ciasto marchewkowe marzeń, z przepisu który niedawno dostałam od mojej Przyjaciółki. Smakuje dokładnie tak jak wygląda, wilgotne, puszyste, aromatyczne. Bardzo polecam ten przepis, najlepszy jaki kiedykolwiek miałam okazję wypróbować. 

Składniki
Ciasto:
  • 2 duże marchwie
  • dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanku cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 200 g serka śmietankowego np. Twój Smak lub Philadelphia
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • laska wanilii

Ciasto:

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Migdały siekamy a banana rozgniatamy widelcem. Jajka miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Następnie, ciągle miksując, do ciasta dolewamy olej (cienkim strumieniem) oraz aromat waniliowy, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy wiórki kokosowe, marchew,  banana, migdały, sól, mąkę, sodę i proszek. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę 20 cmx 20 cm i pieczemy 60 min w temperaturze 160 stopni.


Masa:

Masło ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy serem i dalej miksujemy, aż składniki się połączą. Schładzamy w lodówce.
 
Ostudzone ciasto dekorujemy masą. Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
23
październik
tu-tusia
Urzeka mnie ta biała masa na górze :)
23
październik
gin
Wygląda wyjątkowo smakowicie :)
22
październik
http://oliveandthyme.blogspot.com
Zrobimy na pewno!:)
 
Podaj wynik działania 10 + 9
Dodaj komentarz