Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Ciastka owsiane z czekoladowymi groszkami 

dodano: 6 Maja 2013r.

Bardzo fajne ciastka, takie duże i pożywne, rodem z amerykańskich filmów. Można je zapakować do pracy czy do szkoły i schrupać zamiast kanapki. Przepis znalazłam u Marthy Stewart jednak troszkę go zmodyfikowałam :)

Składniki
  • 190 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szklanka mąki tortowej + 2 łyżki
  • 1 szklanka groszków czekoladowych lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady lub rodzynek lub orzechów 

Przygotowanie:

1)Piekarnik rozgrzać do 180 stopni a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i solą na biały, jednolity puch. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając- ma powstać biały, puchaty krem.

2)W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, płatki i otręby, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszankę dodajemy do maślano-jajecznej masy i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe. Gotową masę nakładać gałkownicą do lodów, należy zachować 5 cm odstępy bo ciastka będą rosły i spłaszczą się. Piec około minut, studzić na kratce.

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 6 + 5
Dodaj komentarz