Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Ciasteczka z witrażem 

dodano: 10 Grudnia 2013r.

Jak oprzeć się kruchym ciasteczkom? A kruchym ciasteczkom z witrażem? Chyba ciężko :) Są tak efektowne, że spokojnie mogą posłużyć jako słodki prezent gwiazdkowy. Aby je wykonać trzeba zaopatrzyć się w landrynki-to właśnie one tworzą szybkę. Czy można je zastąpić zwykłym cukrem? Niestety nie, nie zdąży on stopić się podczas pieczenia ciasteczek (próbowałam) . Odnośnie wyboru cukierków, chyba nie ma jakichś specjalnych wymagań,  kupcie poprostu najzwyklejsze, klasyczne landrynki :)

Składniki
 Kruche ciasteczka:
  • 300 g miękkiego masła
  • 350 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego
  • 2 duże jajka
  • 560 g mąki pszennej
Ponadto:
  • opakowanie landrynek
  • papier do pieczenia

Masło ucieramy mikserem na biały puch, ciągle miksując dodajemy cukier, sól i jajka (po jednym). Kiedy składniki się połączą dodajemy aromat oraz dosypujemy mąkę. Kiedy mikser zacznie mieć problemy z wymieszaniem ciasta przechodzimy do wyrabiania ręcznego. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję marcepanu, będzie też dość lepkie. Dzielimy je na 5 części, formujemy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 90 minut. Po schłodzeniu ciasto zmieni konsystencję, będzie bardziej zbite. Ciasto wałkujemy podsypując je mąką, na grubość 3 mm. Wycinamy kształty, dziurki w ciasteczkach tworzymy mniejszymi foremkami.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w puste miejsca wkładamy pokruszone landrynki, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Jeżeli ciasto ciężko się wałkuje (zbyt stwardniało od chłodzenia) odczekajcie chwilę, po 5 minutach powinno zmięknąć i wałkowanie powinno już iść gładko.
UWAGA: 2 metoda: Ciastka pieczemy 3 minuty krócej, wyciągamy i dopiero wsypujemy landrynki w puste miejsc a. Wkładamy ponownie do piekarnika i dopiekamy jeszcze przez 3 minuty. Ciastka ściągamy dopiero po wystudzeniu. Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
Przepis na Bigos Pierniczki Kruche, maślane ciasteczka Choinki z pierników
 
 
Podaj wynik działania 1 + 1
Dodaj komentarz