Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Ciasteczka Imbirowe 

dodano: 17 Stycznia 2014r.

Chodząc po kawiarniach zawsze do ciepłego napoju otrzymuję korzenne ciasteczka. Bardzo je lubię, postanowiłam więc odtworzyć ich smak i upiec podobne ciastka sama w domu. Wyszły świetnie!

Składniki
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g miodu (użyłam wielokwiatowego)
  • 120g masła
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • trochę mąki do podsypywania ciasta

 

 Przygotowanie:
1)Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Mąkę, sodę oraz przyprawy przesiewamy na blat, formujemy kopczyk z wgłębieniem w środku.

2)Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę studzimy. Miód, masło, jajko i cukier wsypujemy na wcześniej uformowany kopiec-zagniatamy przez około 10 minut.

3)Blat delikatnie wysypujemy mąką a ciasto wałkujemy na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy ciasteczka w odstępach około 1,5 cm. Podczas pieczenia delikatnie wyr
osną. Pieczemy około 10-15 minut na delikatnie złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka będą delikatnie miękkie. Należy je wystudzić na kratce lub desce do krojenia. Stwardnieją gdy wystygną.
Z tej porcji otrzymałam 5 blach ciastek-wielkości tradycyjnej blachy, otrzymywanej w komplecie z piekarnikiem.
Rady:
*Jeżeli miód jest zbity należy włożyć słoik do garnka z wrzątkiem i poczekać aż się rozpuści - potrzebujemy 200 g płynnego miodu.
*Ciasto we wstępnej fazie wyrabiania jest bardzo kruche, nie chce się scalić. W takiej sytuacji proponuję dolać łyżkę ciepłej wody i dalej wyrabiać. Jeżeli jest zbyt klejące podsypcie delikatnie mąką.  W ostatecznej fazie ciasto będzie miało konsystencję zbitą, plastyczną jednak dalej delikatnie kruchą. Nie przejmujcie się tym-tak ma być. Podczas wałkowania podsypujcie je delikatnie mąką.

 

 

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
7
luty
cenzor
Z czystym sumieniem muszę WAM powiedzieć , że ciasteczka pyszne:-)
29
styczeń
monika
bo to w zasadzie pierniki. powinny zmięknąć po około 2 dniach do tygodnia :) pozdrawiam!
29
styczeń
Joaś
Ciasteczka wyszły piękne i pachnące, a zarazem smaczne. Zastanawiam się kiedy zmiękną? Po wyjściu z piekarnika i wystygnięciu zrobiły się twardawe jak pierniki.
14
grudzień
Justin&Dorothy
piękne są :)
23
październik
gin
Wyglądają bardzo świątecznie :)
19
październik
monika
:)
19
październik
monika
:) amaretti tez planuję zrobić :)
19
październik
Weronika
Piękne ciasteczka, zrobię i zobaczę czy uda mi się odtworzyć smak tych kawiarnianych. Potem może amarteii? W mojej ulubionej włoskiej knajpie dają do kawy pyszne, malutkie amaretti ; )
19
październik
todayornever
Wyszły mi troszkę ciemniejsze, bardzo przyjemnie miodowe, kruche. A zapach strasznie przypomina mi pierniczki. Wspaniałe!
18
październik
Klaudia
apetyczne!
18
październik
Magiczny Piekarnik
Wyglądają obłędnie!!!
18
październik
monika
tak, kształt utrzymują no i są pyszne :)
18
październik
BeeSweet
Szukam przepisu na ciasteczka , ktore beda sie nadawaly do dekoracji.Jak widze te ladnie utrzymuja ksztalt i do tego sa z pewnoscia pyszne!
18
październik
monika
jest mi bardzo miło :) czekam na relacje! pozdrawiam serdecznie
18
październik
Jolcia
Fantastycznie wyglądają, kiedy wypróbuję przepis (a czuję, że będzie to baaardzo szybko), dam znać, jak wyszły. Zachwycam się zdjęciami Twojego autorstwa ?
 
Podaj wynik działania 3 - 5
Dodaj komentarz