Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Ciasteczka Gryczane 

dodano: 9 Stycznia 2013r.

Uwielbiam piec ciastka, nic mnie tak bardzo nie relaksuje jak wycinanie kółeczek z ciasta i pieczenie. Do zrobienia tych herbatników zainspirowała mnie książka "Smakowite Prezenty". Specjalnie dla nich zaopatrzyłam się w mąkę gryczaną, która jak się okazuje jest bardzo ciężko dostępna. Postanowiłam więc, że następnym razem taką mąkę przygotuję sama w domu, ale o tym w kolejnym poście ;-) Ciasteczka te przypominają mi moje ulubione herbatniki z dzieciństwa-okrągłe, posypane cukrem-pakowane były w takie tuby. Uważam, że to najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek upiekłam. 

Składniki
  • 360 mąki gryczanej
  • 200 g mąki tortowej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 270 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • plus dodatkowo cukier do posypania ciastek

 Przygotowanie:

1)Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i sól.

2)Masło ucieramy z cukrem na puch, ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Dalej ucierając mikserem stopniowo wsypujemy mąki z proszkiem i solą a następnie wanilię. Kiedy wszystko się połączy-ciasto będzie miało konsystencję okruchów chleba, ugniatamy je ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy placki, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy krążki, układamy na blaszce wyłożonej papierem, każde ciasto oprószamy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
13
styczeń
monika
:)
11
styczeń
A BITE TO EAT
Wyglądają smakowicie jak wszystkie Twoje przepisy! Na pewno spróbuję zrobić domowe nachos i te ciasteczka! Są super!!
 
Podaj wynik działania 2 + 7
Dodaj komentarz