Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Ciabatta bez wyrabiania  

dodano: 29 Października 2012r.

Przepis pochodzi z programu Maryla Al Dente, który tak na marginesie uwielbiam. Troszeczkę go zmodyfikowałam, suche drożdże zastąpiłam zwykłymi, dosypałam zioła a ocet winny zastąpiłam balsamicznym. Chleb wyszedł rewelacyjnie i w przeciwieństwie do poprzedniego przepisu na chleb bez wyrabiania, musi wyrastać minimum 3 godziny. Swój bochenek upiekłam w garnku żeliwnym natomiast czytałam opinie osób, którym chlebek wyszedł w keksówce czy też w naczyniu żaroodpornym-ja osobiście nie próbowałam.

Film do obejrzenia TUTAJ :)


Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki  ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki drożdży suchych
  • 0,25 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:
Wszystko mieszamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3- 20 godzin. Powinno wyraźnie zwiększyć objętość. Ciasto ma dość rzadką i mokrą konsystencję. Aby nie przywarło do naczynia (co mi się raz przytrafiło) należy je pokryć mąką. W tym celu blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i łyżką zagarniamy je tak aby pokryło się nią z każdej strony (nie zagniatamy!). Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 30 minut pod przykryciem oraz 20 minut bez pokrywki. Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 5.0)
 
29
październik
matylda
z miodem musi być pyszna. i wygląda świetnie.
 
Podaj wynik działania 10 - 7
Dodaj komentarz