Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Churros 

dodano: 2 Lutego 2014r.

Churros to popularne w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej deser. Ciasto obsmaża się w głębokim oleju i serwuje z gorącą czekoladą a nawet roztopionym serem. W oryginale w przepisie nie dodaje się jajek, ja do ch przygotowania wykorzystałam przepis na ciasto parzone, które także doskonale sprawdza się w formie churros. Jest to fajna alternatywa na tłusty czwartek, zamiast tradycyjnych pączków, ponieważ ciastka dobrze smakują nawet po kilku dniach.

Składniki
  • 200 gram mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia+plus kostka smalcu

Masło, wodę, cukier+cukier waniliowy i sól zagotowujemy w garnuszku (mały ogień), dosypujemy mąkę, zdejmujemy z ognia i ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek garnka. Studzimy, wbijamy po jednym jajku- ciągle miksując mikserem. Na koniec dodać olejek waniliowy. Ciasto będzie gęste i klejące. Nałożyć do rękawa z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki (wilton 1 m) W garnku rozgrzać olej rzepakowy ze smalcem (na średnim ogniu-nie za mocnym). Sprawdzić, czy olej jest gotowy wrzucając kawałek cista (kiedy pojawią się bąbelki i lekkie skwierczenie-można smażyć). Ciasto szprycujemy bezpośrednio ze szprycy do oleju, odcinamy nożyczkami. smażymy na złoto kilka minut. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 2 - 2
Dodaj komentarz