Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Choinki z pierników 

dodano: 5 Stycznia 2014r.

W zeszłym roku obiecałam sobie, że w kolejne święta na pewno spróbuję zrobić piernikowe choinki. W tym celu zakupiłam nawet specjalne foremki- 6 sztuk w różnych rozmiarach, proporcjonalnie od największej do najmniejszej. Jeżeli jednak takich nie posiadacie, wykorzystajcie szklanki i kieliszki-znajdźcie 6 różnych naczyń o różnych średnicach, jednak z zachowaniem proporcji :) Z kółek też uda Wam się złożyć takie choineczki. Co do trudności ich wykonania, nie ma nic prostszego, na prawdę ! Lukier królewski rządzi i polecam go do dekorowania wszelakich ciastek, sami możemy zdecydować o jego konsystencji, co pozwoli nam na uzyskanie zamierzonego efektu. Jeżeli udekorowane nim ciastka pozostawimy na dobę w jakimś przewiewnym miejscu to stwardnieje, a choinki będzie można zapakować w celafon i podarować komuś na święta. Z Poniższych proporcji uda się zrobić około 13-14 choinek. ​ 

Składniki
Pierniczki :
  • 420 g mąki
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody
  • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1duże jajko
  • 170 g miodu
  • 1 łyżka kakao ciemnego i gorzkiego
Lukier królewski:
  • 3 białka z dużych jajek
  • 3,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kropla aromatu cytrynowego lub waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie pierniczków:
1)Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao i przyprawę do piernika.
2)W drugiej misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku oraz miód. Do powstałej masy, cały czas miksując, dodajemy suche składniki-partiami. Gdy mikser przestanie sobie radzić z ciastem przechodzimy do wyrabiania ręcznego.
3)Powstałe ciasto jest miękkie, plastyczne i leciutko klejące-takie ma być. Dzielimy je na 4 części, formujemy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
4)Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując mąką . Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy około 1 cm) i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z pieca są lekko miękkie-stwardnieją podczas studzenia. Ciasto można także zostawić w lodówce przez kilka dni.

Przygotowanie lukru królewskiego:
Białka ubić mikserem na sztywno, z dodatkiem soli, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier puder-ciągle miksując, pod koniec dodajemy sok z cytryny oraz aromat. Miksujemy aż lukier będzie gładki, klejący i półpłynny.

Składanie choinek: Począwszy od największego ciastka nakładamy lukier-najlepiej odmierzać sobie porcje lukru łyżeczką i zmniejszać ilość wraz z coraz mniejszym pierniczkiem, Lukru nie żałujemy. Lukier dozować kolejno na pierniczki składając od największego do najmniejszego, kolejną warstwę lukru dociskać lekko ciastkiem i kłaść następną warstwę. Choinki ładnie się prezentują, gdy ułożone są róznolegle do siebie-krawędzie idą w jednej, pionowej linii. Smacznego !

 
 
(średnia ocen: 3.0)
 
Przepis na Bigos Pierniczki Ciasteczka z witrażem Kruche, maślane ciasteczka
 
11
grudzień
ja
Piękne i pyszne:)
10
grudzień
mariola1903
Przeurocze te choinki takie zimowo- świąteczne klimaty :-)
 
Podaj wynik działania 9 + 2
Dodaj komentarz