Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Chlebek Chapati 

dodano: 11 Stycznia 2013r.

Chapati to rodzaj indyjskiego pieczywa, które towarzyszy hindusom przy wielu posiłkach. Tradycyjnie do wypieku chapati powinno używać się mąki zwanej Atta. Jest to grubo mielona mąka pszenna. U nas w Polsce ciężko jest dostać taki rodzaj mąki więc chapati robimy ze zwykłej mąki pszennej, można także użyć mąki pszennej razowej na pół ze zwykłą.

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g wody
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Składniki mieszamy w misce, jeśli ciasto zbytnio się klei dodajemy więcej mąki. Wyrabiamy ciasto długo, około 10 minut-powinno być plastyczne i miękkie. Następnie ciasto na chapati odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło. Z gotowego ciasta formujemy rulon, następnie dzielimy go na równe części i z każdej formujemy kulkę. Kulki ciasta spłaszczamy nadgarstkiem i wałkujemy na bardzo cienkie placuszki-około 1 mm grubości, podsypując mąką.
Chapati smażymy na teflonowej patelni, na średnim ogniu, bez tłuszczu. Placki opiekamy około 2 minut z każdej strony, chapati pęcznieją jak balony. Gotowe chapati trzymamy pod lekko wilgotną ściereczką alby nie wyschły.

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 6 - 6
Dodaj komentarz