Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Chleb Pszenny Bez Wyrabiania 

dodano: 18 Września 2012r.

Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia dobrego, pszennego chleba. Powstrzymywał mnie przed tym fakt, iż nie mam ani chlebowego pieca ani kamienia. Wszelkie domowe chleby, których miałam okazję spróbować były smaczne, jednak czegoś im brakowało. Ostatnio szukając informacji o wypieku pieczywa natknęłam się na metodę, opracowaną przez Jima Lahey'a, polegającą na pieczeniu chleba w żeliwnym garnku. Szczęśliwie, buszując po pchlim targu, natknęłam się na taki porządny, francuski. Takim oto sposobem, za jedyne 5 zł, stałam się posiadaczką wymarzonego żeliwnego naczynia (nowe potrafią kosztować nawet 600 zł). Działa on jak taki mini piec chlebowy. Rozkłada temperaturę równomiernie i daje efekt pięknej, chrupiącej skórki. Istna rewelacja! Na pierwszy ogień poszedł tradycyjny chleb pszenny, który w zasadzie robi się sam. Przepis znalazłam w pracowni wypieków. Polecam Wam gorąco, chleb jest pyszny.
 

Składniki
  • 400 g mąki chlebowej pszenej (użyłam typu 650)
  • 1 g drożdży (tak tylko tyle, to nie pomyłka)
  • 320 g wody łyżeczka soli 

 

Przygotowanie:

Składniki wsypujemy do miski i mieszamy łyżką. Masa wyjdzie kleista- taka ma być. Ciasto odstawiamy na 12-16 godzin przykryte ściereczką. Następnie mieszaninę przekładamy na ściereczkę, bardzo dokładnie posypaną mąką-inaczej ciasto przyklei się do materiału. Za pomocą owej ściereczki ciasto składamy na pół a następnie, wraz ze ściereczką, odstawiamy chleb do durszlaka na kolejne 60 minut (ciasto musi być przykryte). W tym czasie żeliwne naczynie wraz z pokrywką wkładamy do piekarnika, który należy nagrzać na 230 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy do gorącego garnka i pieczemy 20 minut pod przykryciem oraz kolejne 20 bez. Skórka ma być rumiana i chrupka. Gotowy chleb studzimy na kratce.
Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
23
wrzesień
Chleb Pszenny Bez Wyrabiania ? Słodkie Słone | Porównaj konto bankowe, oszczędnościowe, firmowe, Kredyt hipoteczny, gotówkowy, Lokaty, Pożyczka bez bik.
[...] post: Chleb Pszenny Bez Wyrabiania ? Słodkie Słone 18-wrzenia-2012, a-ani-kamienia-, a-gordon-ramsay, a-pierwszy-ogie, a-roladki-ryba, babeczki, [...]
19
wrzesień
Kasia
jaka szkoda, że nie mam takiego garnka :( przepis jest bardzo prosty, a chlebek wyszedł Ci cudnie - te duże oczka!
19
wrzesień
monika
niestety nie próbowałam, wydaje mi się że udałby się gdyby podwoić ilość drożdży i dać pszenną i żytnią w proporcji 3 do 1. pozdrawiam
19
wrzesień
Chlebusia
Ciekawe czy można by upiec żytni z takiego samego przepisu tylko z mąką żytnią?
18
wrzesień
Myńka
Oh wyglada przepysznie ! :) jak tylko znajde chwile napewno wyprobuje :)
 
Podaj wynik działania 4 - 9
Dodaj komentarz