Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Chałka 

dodano: 19 Września 2012r.

Bardzo dobra chałka, mięciutka, pachnąca, taka jak kiedyś. Przepis znalazłam w pracowni wypieków. Z podanych proporcji wyjdą 2 duże chałki.

Składniki
 
Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej-użyłam typu 500, może być zwykła tortowa.
  • 2 jajka
  • 170 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 55 g oleju
  • 2 łyżki cukru

1) W dosyć dużej misce należy umieścić drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 100 g mąki i 170 g wody. Rozczyn odstawiamy na 20 minut.

2) Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, dosyć zwarte ciasto. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by wyrosło.

3)Ciasto znacznie zwiększy swoje rozmiary. Dzielimy je na 2 równe części i z każdej robimy chałkę. Najłatwiej chałkę zapleść z 3 części-po
rcje ciasta dzielimy na 3 równe kawałki, każdy rolujemy na dość długi wałek (około 20 cm) i zaplatamy jak warkocz. Swoje chałki zaplatałam z czterech wałków. Filmik instruktażowy można zobaczyć TUTAJ.

4)Zaplecione chałki smarujemy olejem i odstawiamy pod przykryciem na kolejne1-2 h. Moje rosły 1,5 h. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką śmietany. Posypujemy czarnuszką, makiem lub kruszonką. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Studzimy na kratce.

 

 

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
20
wrzesień
chałkowa potwora
lubię chałkę z dżemikiem samo robnym!
19
wrzesień
Ania
Och, zjadłabym taką. To moje dzieciństwo. :) Chałka z masłem i powidłami śliwkowymi lub miodem. Lubię chałkę, i nie tylko dlatego, że to żydowskie smaki. Pozdrawiam Anuszka
 
Podaj wynik działania 8 - 8
Dodaj komentarz