Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Biscotti z Migdałami i Polentą 

dodano: 5 Stycznia 2013r.

Już dawno miałam ochotę przetestować przepis na ten włoski specjał. Korzystałam z porad Marthy Stewart i początkowo wyszukiwałam przepis pod hasłem cantuccini. Ku mojemu zdziwieniu nic nie znalazłam, wpisałam więc hasło biscootti- i tu pojawiło się wiele propozycji. Zastanawiam się więc czy to jedno i to samo? Jedno jest pewne-ciastka są wyśmienite. Możemy dowolnie komponować dodatek bakalii, ja akurat zdecydowałam się na migdały.

Składniki
  • 200 g polenty (grysiku kukurydzianego)
  • 165 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 85 g masła, miękkiego-w temperaturze pokojowej
  • 2 duże jaja
  • 200 g migdałów
  • opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru

 Przygotowanie:
 
1)Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy grysik kukurydziany, proszek do pieczenia, sól. Migdały drobno siekamy .

2)Masło ucieramy z cukrem około 2 minuty,  ciągle miksując dodajemy jajka, stopniowo dodajemy suche składniki oraz orzechy.


3)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a z ciasta formujemy wałek o wysokości około 2 cm i szerokości około 5 cm ( to zależy od Waszych upodobań). Placek pieczemy około 25-35 minut-aż lekko popęka. Wyciągamy, studzimy przez około 10 minut i kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Ciastka ponownie układamy na blasze i dopiekamy jeszcze przez około 10-15 minut na złoty kolor.

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 8 - 5
Dodaj komentarz