Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Biodrówka w sosie kurkowym 

dodano: 7 Września 2013r.

Danie z cyklu jednogarnkowych i sezonowych. Do jego przygotowania wykorzystałam kurki zebrane na jednym ze spacerów po lesie w Lampkowie. Proces przygotowania nie wymaga filozofii :) ot wszystko ląduje w brytfannie, brytfanna w gorącym piekarniku a po dwóch godzinach zapach domowego obiadu wabi domowników do stołu. 

Składniki
  • 1 kg kurek, oczyszczonych
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • cebula, pokrojona w pióra
  • około 1 kg biodrówki wieprzowej
  • 50 g masła
  • szklanka wody


Mięso należy natrzeć solą, pieprzem oraz masłem i włożyć do lodówki na 12 godzin. Na dno brytfanki wkładamy piórka cebuli, na to kładziemy mięso, oraz wodą. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodajemy kurki oraz wlewamy śmietanę.

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
8
wrzesień
Pink Hungry
świetny pomysł, bardzo smakowicie się prezentuje
 
Podaj wynik działania 5 + 4
Dodaj komentarz