Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Bazylia w Oleju  

dodano: 15 Sierpnia 2012r.

Bazylia rozrasta się w zastraszającym tempie, szczególnie gdy uprawia się ją w ogrodzie. Moja maluteńka kępka przybrała tego lata wielkość średniego krzaka! Szkoda żeby się zmarnowała. Można ją zasuszyć, zamrozić lub zrobić pesto. Natomiast ja dzisiaj pokażę prosty sposób na zamknięcie jej w słoikach.

Składniki

 

  • bazylia-same listki
  • olej słonecznikowy
  • czosnek 
  • 2 łyżki octu winnego na każdy słoiczek


Przygotowanie:

Bazylię dokładnie płuczemy i suszymy. Pokrojoną w paski wkładamy do słoików niezbyt ciasno, dodajemy ząbek czosnku i ocet. Wszystko zalewamy ciepłym olejem i zakręcamy. Tak przygotowana bazylia może stać nawet rok. Olej zużywamy do smażenia, marynowania mięsa, dressingów i sosów. Co do dodatków-panuje absolutna dowolność-można dodać chili lub inne zioła.


Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
7
luty
cenzor
Dodaje takiej bazylii do pieczeni ...smaczne mięsko wychodzi!
24
sierpień
Maja
Zawsze po lecie przyzwyczajam się do dostępności bazylii i później zimą mi jej brak, jest to świetny patent + ozdoba w kuchni! :)
15
sierpień
monika
no i jeszcze stosuję w kuchni azjatyckiej:)
15
sierpień
monika
myślę, że lubczyk lepiej suszyć a już na pewno fajnie mrozić. Ja dodaję go tylko do zup:)
15
sierpień
Małgorzata Wójcik
Ciekawe czy można tak zrobić lubczyk...
15
sierpień
toskaniau
Przeslicznie wyglada..:)
 
Podaj wynik działania 8 - 3
Dodaj komentarz