Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Bardzo chrupiące, pieczone ziemniaki 

dodano: 19 Maja 2013r.

W końcu udało mi się znaleźć idealny przepis na pieczone ziemniaki! Dzięki zastosowaniu kaszki manny ziemniaki mają pyszną, idealnie chrupką panierkę. Wypróbujcie ten przepis a nie wrócicie już do zwykłych ziemniaków ;-)

Składniki
  • 1 kg młodych lub zwykłych ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1-2 łyżki smalcu 

Przygotowanie: 1) Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Młode ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, stare ziemniaki obieramy i dokładnie płuczemy. Kroimy je w ćwiartki i zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy je jeszcze 5 minut, odsączamy i lekko odparowujemy. 2)W miseczce mieszamy ze sobą kaszę mannę, łyżeczkę soli, tymianek, paprykę oraz pieprz. Tak przygotowaną mieszankę wsypujemy do garnka z  ziemniakami (odsączonymi i odparowanymi),  zamykamy pokrywkę i potrząsamy kilka razy aż panierka pokryje każdą ćwiartkę warzywa. 3)Dużą blachę smarujemy smalcem i wysypujemy na nią ziemniaki- ważne by ziemniaki za bardzo się nie stykały i nie leżały na sobie. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut od czasu do czasu mieszając ziemniaki dużą łyżką. Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 5.0)
 
22
maj
siankoo
Naprawdę wyglądają na bardzo chrupiące :) Z kaszką manną jeszcze nie robiłam, musze koniecznie wypróbowac ten patent :)
19
maj
monika
zrób nie pożałujesz:)
19
maj
Agata
Widziałam kilka dni temu podobny przepis na fanpejdżu Doroty z MW :) też mnie kusi, żeby takie zrobić :)
19
maj
Aneta
o tak, muszę spróbować, koniecznie, pozdrawiam!
 
Podaj wynik działania 2 - 9
Dodaj komentarz