Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Babka Migdałowa 

dodano: 20 Października 2012r.

Babka jest puszysta i wilgotna. Podczas pieczenia uwalnia piękny aromat migdałów. Ciasto w sam raz na niedzielny dzień! Szczerze polecam.

Składniki
  •  4 jajka 
  • 250 g miękkiego masła 
  • szklanka cukru 
  • 120 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 100 g mielonych migdałów (zmieliłam płatki migdałowe)
  • kilka kropel aromatu migdałowego 


 
Przygotowanie:

1)Miękkie masło ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie, dalej miksując, dodajemy jajka (po jednym) i cukier-ucieramy około 10 minut. Na koniec dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mleko, migdały oraz aromat.

2)Formę do pieczenia babek smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z foremki po wystudzeniu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
20
październik
monika
o dzięki za czujność :) już poprawiam!
20
październik
bogda
Super przepis , tylko zapomniałaś o mleku ale myślę , że należy dodać pod koniec ucierania. Upiekę na pewno ! pozdrawiam. b
 
Podaj wynik działania 3 - 3
Dodaj komentarz