Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Babeczki cytrynowe  

dodano: 9 Maja 2012r.


Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 6 łyżek śmietany ja dałam 18 % ale może być jogurt naturalny, maślanka lub inna śmietana
  • aromat cytrynowy powiedzmy łyżeczka lub dwie ( jeżeli ktoś woli to skórka i sok z połowy cytryny )
  • cukier puder - do oprószenia

 Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i sól należy wymieszać w naczyniu. Zmiksować masło z cukrem do białości, powoli wbijać jajka, cały czas miksując. Do masy wsypywać na przemian suche składniki, wlewać śmietanę a  na końcu aromat ( lub sok i skórkę z cytryny). Formę do muffinek wypełniać prawie do pełna (3/4) ponieważ ciastka nie wyrosną zbyt duże. Pieczemy w temperaturze 180?C przez 20-25 min do tzw suchego patyczka. Najlepiej studzić na kratce.

Smacznego!


 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
25
lipiec
monika
hmmm, a co to za mąka? może dodałaś soku z cytryny?
25
lipiec
Anka
Smaczne , ale dla mnie za słodkie i niestety wyszedł zakalec:((Może miałam kiepską mąke.
10
maj
Ola
Babeczki dobre w sam raz do schrupania:)
9
maj
Gosia
Mmm wyglądają smacznie, uwielbiam takie ciacha!! Muszę wypróbować przepis :)
 
Podaj wynik działania 4 - 3
Dodaj komentarz