Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Grzyby na Zimę-jak je zamknąć by się nie zepsuły? 

dodano: 9 Października 2012r.

Jeżeli tylko mam chwilę pakuję się i wyjeżdżam na wieś. Tam odpoczywam, wyciszam się, gotuję no i oczywiście chodzę na grzyby. Suszę głównie borowiki, młodziutkie, małe i twarde grzybki zaprawiam w occie natomiast maślaki czy też kurki  przechowuję w słoikach z odrobiną wody i soli. Aby tak zakonserwowane grzyby mogły stać cały rok należy zastosować się do kilku prostych zasad, o których dowiedziałam się od pewnej wprawionej gospodyni.

1)Pierwszym krokiem jest przygotowanie słoików. Moje słoiki myję w zmywarce w temperaturze 70 stopni. Jeżeli zmywarki nie macie to umyjcie je dokładnie płynem, porządnie wypłuczcie, przelejcie wrzątkiem i zostawcie do wyschnięcia na czystej ściereczce. Zwróćcie uwagę na to, czy pokrętka nie jest przerdzewiała-musi być w stanie idealnym.

2)Przede wszystkim zebrane grzyby należy dokładnie oczyścić. Maślaki trzeba niestety obrać ze skórki a kurki wyszczotkować z piasku (np szczoteczką do zębów). Następnym krokiem jest płukanie w zimnej wodzie, najlepiej napuszczając wody do miski lub zlewu z grzybami i  powtarzając tą czynność 3 razy. W ten sposób pozbędziemy się piasku.

3)Następnie grzyby należy pokroić. Kurki możemy zostawić w całości lub posiekać nożem w kosteczkę natomiast maślaki proponuję kroić w plastry.

4)Kolejnym krokiem jest obgotowanie grzybów. Wiem, że niektórzy uważają ową czynność za profanację, jednak ja twierdzę, że jeżeli chcemy uniknąć przygód z pasożytami to warto to robić. Nie wlewamy jednak  dużej ilości wody! Wystarczy zalać grzyby do połowy wysokości, wsypać łyżeczkę soli,  przykryć pokrywką i podgrzewać 7 minut (licząc od zagotowania).

5) Przekładamy grzyby do słoików przy pomocy lejka. Palnika nie wyłączamy, woda w garnku z grzybami musi ciągle wrzeć. Kiedy słoiczek jest już pełny a płyn przykrywa każdą cząstkę maślaków i kurek, zakręcamy go mocno i kładziemy do góry nogami.

6) Po upływie 24 godzin od zamknięcia słoików należy je pasteryzować przez godzinę (licząc od zagotowania się wody w garnku). Słoiki, najlepiej równej wielkości, układamy w garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości, przykrywamy pokrywką i zapalamy palnik. Czynność powtarzamy po upływie kolejnych 24 godzin. Pokrywki słoików mają być zaciągnięte do wewnątrz. Przygotowując słoiki w ten sposób mamy pewność, że naszym grzybom nic złego się nie stanie. Możemy spokojnie ułożyć słoiki w spiżarce i otworzyć za rok.

*W taki sposób można zamknąć także inne grzyby, jakie tylko lubicie np. rydze, podgrzybki, kozaki lub brzozaki.

Powodzenia i smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 5 - 5
Dodaj komentarz