Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Pasztet z Cieciorki Pani Doroty 

dodano: 16 Maja 2012r.

Doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów, smakuje nawet zagorzałym mięsożercom:)

Składniki
 
  • opakowanie cieciorki (około 200 g)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 4-5 jajek
  • pieprz sól
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • wegeta (ja dodaję samorobną z suszonych warzyw)
  • gałka muszkatołowa
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek lub masło (4 łyżki)
  • bułka tarta lub kasza manna
  • przecier pomidorowy
  • sok z 0,5 cytryny 

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej następnie odcedzić, zalać świeżą i gotować do miękkości. W tym czasie kroimy pieczarki w plast
erki, siekamy cebulę w pióra i smażymy około 10 min (na 2 łyżkach oliwy). Warzywa mielimy, dodajemy 4 jajka- jeśli jaja są małe to wbijamy 5, wlewamy tłuszcz (2 łyżki oliwy lub masła) i doprawiamy solą, pieprzem, gałką,kurkumą, wegetą i czosnkiem. Do pasztetu należy dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego oraz wsypać 3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny (wchłoną nadmiar wilgoci)i sok z cytryny. Masę przekładamy do keksówki posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut.

 

Smacznego.
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
11
luty
cenzor
Brakuje mi przepisu na pasztet mięsny!
23
maj
monika
Również dziękuję:) Pozdrawiam i zapraszam!
23
maj
hany
Bardzo ciekawy przepis. :) dziekuje Ci za udzial w akcji, Twoje przepisy sa bardzo ciekawe. :) Pozdrawiam
16
maj
monika
Smacznego:)
16
maj
MORRIGAN231
Wygląda pysznie. :)))) Przepis do wypróbowania podbieram
16
maj
adi
UWIelbiam takie pasztety ;]
 
Podaj wynik działania 2 - 3
Dodaj komentarz