Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Dżem z Pomarańczy 

dodano: 24 Stycznia 2013r.

Uwielbiam dżem z pomarańczy! Odpowiada mi intensywny aromat owoców połączony z orzeźwiającym, słodkim smakiem. Leciutka nutka goryczki dodatkowo nadaje jej charakteru. Jest to zdecydowanie najlepszy przepis na konfiturę z pomarańczy jaki miałam okazję wypróbować-polecam :)

Składniki
  •  1,2 kg obranych pomarańczy
  • 0,8 kg cukru skórka z połowy pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

1)Pomarańcze obieramy, usuwamy dokładnie białą błonkę-najlepiej obrać pomarańcze jak na tym filmie KLIK. Ważne alby zostawić sam miąższ ponieważ albedo nada konfiturze goryczy. Następnie owoce kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru waniliowego-odstawiamy na 1 godzinę.

2)Skórkę z połowy pomarańczy należy dokładnie oczyścić z białej błony, wrzucić do garnka z wodą i gotować przez 15 minut. Ugotowaną skórkę odsączamy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w paseczki.

3)Pomarańcze wraz z powstałym sokiem przelewamy do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem) i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez godzinę. Pod koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotową konfiturę należy zmiksować za pomocą blendera-nie zależy nam jednak na bardzo gładkiej konsystencji. 4)Gotową konfiturę przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż wystygną.  Pasteryzować przez godzinę.

Smacznego!


 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 7 - 10
Dodaj komentarz