Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Domowe mleko kokosowe 

dodano: 2 Maja 2013r.

 Dzisiaj wrzucam na szybkiego mój przepis na mleko kokosowe na 2 sposoby plus przepis na wiórki kokosowe, czyli generalnie efekt uboczny produkcji tego właśnie mleka :) Wyeksploatowałam totalnie 2 orzechy kokosowe, które zawsze oglądałam w hipermarketach zastanawiając się co z nich zrobić :) Bałam się, że nie uda mi się ich otworzyć, jednak jest to na prawdę prostsze niż się wydaje. Przepis sprawdzi się też w przypadku osób uczulonych na mleko krowie oraz wegan. Właściwie mleko wyprodukowałam z uwagi na podejrzenie u mnie nietolerancji laktozy ale o tym później, jestem zbyt zmęczona żeby się rozpisywać.Może zacznę od opisania mojego systemu na otwarcie orzecha kokosowego. Kokos ma 3 takie jakby otwory, któryś z nich na pewno da się podważyć nożem. Ja najpierw badam ostrym nożykiem, który otworek da się przebić a następnie sięgam po korkociąg i wkręcam go w otwór. Przez ten otwór należy wylać wodę, która znajduje się w orzechu-odlewamy ją sobie do szklanki, przyda nam się do przygotowania mleczka kokosowego. Płyn ma kokosowy aromat i  orzeźwiający smak. Instrukcja z otwierania orzecha tutaj. Kokos, który kupujemy w sklepie musi mieć w środku płyn-to znak, że jest świeży, więc przyłóżcie orzech do ucha i potrząśnijcie nim, jeśli usłyszycie chlupanie-jest ok. Kiedy uda nam się już odlać płyn z kokosa możemy go włożyć na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni lub od razu spróbować orzech otworzyć. Ja jednak pukałam w skorupkę tępą stroną noża po obwodzie- po kilku minutach orzech pękł. Jeśli Wam się nie uda to metoda piekarnikowa powinna zadziałać-kokos pęknie pod wpływem ciepła. Teraz zabawa z wyjmowaniem kokosowego miąższu. W zasadzie to łatwe, bo miąższ należy podważyć nożem-tak jak dłutem, i na zasadzie dźwigni miąższ powinien nam wyskoczyć. Może wyjść od razu cały lub będziecie wyciągać go kawałkami. Miąższ będzie miał taką brązową błonkę, jak np orzech laskowy-ja ją obrałam ostrym nożykiem. Kiedy uda nam się wyjąć cały miąższ możemy zacząć przygotowanie mleka kokosowego. Z 2 orzechów kokosowych uzyskałam szklankę wody kokosowej i około 450 g miąższu.

Składniki
 Przepis na domowe mleko kokosowe z orzecha kokosowego:
  • 450 g miąższu kokosowego
  • płyn wylany z kokosa (około szklanki)
  • 0,5 litra zimnej wody przegotowanej 
  • 1 l wrzątku
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

Miąższ umieszczamy w mikserze, dolewamy zimną wodę, cukier i miksujemy na papkę. Następnie stopniowo dolewamy wrzątku cały czas miksując, najlepiej miksować około 5 minut. Gotowe mleko odstawiamy do ostygnięcia i przecedzamy przez bardzo gęste sito. Wiórki, które zostaną na sicie, należy mocno odcisnąć dłońmi. Mleko przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce maksymalnie 5 dni. Mleko się rozwarstwia, to normalne-przed użyciem wstrząsnąć.

Nie wyrzucamy tego co zostanie na sicie po odcedzeniu-będą to nasze domowe wiórki kokosowe.

Przepis na domowe wiórki kokosowe:

Miąższ, pozostały z produkcji mleka należy rozłożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym cienką warstwą i suszyć w piekarniku, w temperaturze około 50-100 stopni przez 3 godziny na termoobiegu. Należy ten proces kontrolować, mieszając kokos od czasu do czasu widelcem. Wyczujecie kiedy wiórki będą całkowicie suche. Przechowywać w słoiczku. Teraz wersja dla osób niekoniecznie mających czas na obieranie kokosa :) Mleko z wiórków kokosowych.

Przepis na mleko kokosowe z wiórków kokosowych:
  •  2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 litra ciepłej wody, nie wrzątku
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Wszystko miksujemy w mikserze (blenderze) około 5 minut, następnie zostawiamy do ostygnięcia. Można też zostawić na noc, następnie przecedzamy przez drobne sito (wiórki starannie odciskając) i przelewamy do butelek. Przechowujemy maksymalnie 5 dni w lodówce. Mleko smakuje baaaaaaaardzo dobrze, niemal identycznie jak mleko-tyle że z posmakiem kokosa. Nadaje się do picia zamiast mleka, można dodawać je do kawy, służyć może także jako baza do koktajli owocowych. Doskonałe jako zamiennik dla osób nietolerujących laktozy a także uczulonych na białko mleka.

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
Domowy Makaron Domowy ser ricotta, ser paneer lub po prostu zwykły twarożek
 
26
maj
monika
tak masz rację, cena migdałów jest zabójcza! dla mnie to mleko kokosowe smakowało świetnie, można dodać do niego miodu i będzie słodsze-polecam! bardzo dobry jako baza pod koktajle, ja piję z nim koktajl z bananów (boski!). Mleko z orzechów włoskich też można zrobić, w zasadzie z każdych orzechów można :)
26
maj
kaja
Mleko z migdałów pewnie jest bardzo smaczne, ale... cena kilograma migdałów a kilograma kokosa to nieporównywalne koszta... Można (chyba) zrobić mleczko z orzechów włoskich?? Dziękuję za przepis :*
3
maj
monika
dla mnie smak jest świetny, mleka z migdałów jeszcze nie próbowałam ale wszystko przede mną ;-)
2
maj
panthher
próbowałam robić to mleko kilka razy i zawsze czułam jakby posmak mydlin (?). Zawsze zwalałam winę na orzech, bo w końcu nigdy nie wiadomo, ile i gdzie leżał. zdecydowanie smaczniejsze mi wychodzi z gotowych, sklepowych wiórków:) A migdałowego nic nie pobije :)
 
Podaj wynik działania 4 - 8
Dodaj komentarz