Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Babcia Zosia Gotuje Część II-Konkurs 

dodano: 3 Sierpnia 2012r.

Część z Was wie, że firma SyS przysłała mi paczkę produktów do przetestowania. Wspominałam o tym w tym wpisie.  Zaplanowaliśmy też dla Was mały konkurs w którym do wygrania będą 3 zestawy nagród: 1 Zestaw-Dania Babci Zosi:

 

2 Zestaw-Zupy Babci Zosi:

 

3 Zestaw-Suszone Warzywa i Przyprawy z Zielonego Podkarpacia:

buy replica handbags href="http://slodkieslone.pl/wp-content/uploads/2012/08/susze_do_internetu.jpg">

Warunki konieczne udziału w konkursie: 1) Polub mojego bloga na facebooku 2)Polub stronę marki SyS na facebooku 3)W komentarzu pod tym wpisem podaj swojego e maila, imię i nazwisko oraz napisz który zestaw chcesz wygrać i krótko opisz pomysł na przepis z użyciem dowolnego produktu. Konkurs trwa tydzień, kończy się 10 sierpnia o 20. Nagrody powędrują do autorów najciekawszych pomysłów. Powodzenia :-)
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
14
sierpień
monika
chyba chodzi o ilość osób odwiedzających bloga w danym momencie ;-)
14
sierpień
Małgorzata Wójcik
Co to za znaczek znajduje się w prawym górnym rogu pod tytułem bloga?
11
sierpień
monika
koniec:-)
11
sierpień
Joanna Pączek
dodany tutaj oby się liczyło :)
10
sierpień
Ala Andrzejczak
Zestaw nr 3. Proponuję szybki rosołek na bazie suszonej włoszczyzny z zestawu. Przepis studencki, prosty i tani:). Ulubioną część kurczaka (np. udo) wrzucić do litra gotującej się wody, dodać suszone warzywa Sys do smaku, sól i pieprz. Gotować aż kurczak będzie miękki. Zupę podawać z również "studenckimi" grzankami, czyli chlebem posmarowanym masłem, podsmażonym na patelni z dodatkiem ugotowanego kurczaka z rosołu. Ach, wróciłabym do akademika;).
10
sierpień
Ewa Gąsior
No i ja też najchętniej zestaw 1:).
10
sierpień
Dagmara Kamińska
Jako,że wymogiem konkursu jest podanie przepisu podaję przepis na naszą ulubioną zapiekanke ziemniaczaną Składniki: 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków. 20 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbacy zwyczjnej 4 cebule albo ta z zesyawu Sys 20 dag startego żółtego sera wszystkie możliwe przyprawy wg uznania w tym zestaw Sys (włoszczyzna też sie sprawdzi) Wykonanie: w wysmarowanej tłuszcze brytfance układamy warstwami: obrane i pokrojone w plastry ziemniaki posypujemy przyprawami pokrojony w plastry boczek cebula przesmażona i pokrojona, albo gotowa Sys pokrojona i przesmażona kiełbasa staryt ser czynność powtarzamy do wyczerpania produktów tak aby na wierzchu były pozypane przyprawami i serem ziemniaki. Zapiekamy w 200 stopniach ok. 1 godziny. Pychotka i na ciepło i na zimno - smacznego
10
sierpień
Dagmara Kamińska
Mam sporą rodzinkę (ośmioro dzieci) w związku z czym dla mnie najpraktyczniejszy byłby zestaw 3, bo dwa pierwsze są za małe aby nas wykarmić. Za to zestawu Zestaw-Suszone Warzywa i Przyprawy z Zielonego Podkarpacia mogłabym użyć przygotowując praktycznie każde danie dla naszej gromadki. Dzisiaj - w ramach wakacyjnego wypoczynku - postawiłam na danie jednogarnkowe czyli sycący krupnik z mięsną wkładką i do tego przykładowego rodzinnego obiadu pasowałyby wszystkie przyprawy z zestawu z wyjątkiem buraczków. Ale jako osoba - z konieczności - praktyczna podzieliłabym zestawik na pół i jutro rodzinka zajadałaby się przepysznym barszczykiem ukraińskim z fasolą i ziemniakami. Nie wchodzę w szczegóły przepisów, bo tak na prawdę każdy je zna lub znajdzie w internecie, ale doskonale wiem że zestaw SyS nr 3 podniesie walory smakowe każdej potrawy.
10
sierpień
Joanna Gralik
Marzy mi się 1 Zestaw-Dania Babci Zosi: :) Oto mój przepis Pieczarkowy rarytas tak nazwała bym swoje danie :) kasza gryczana z grzybami ( SYS)1 paczuszka pieczarki 12 sztuk ser 3 plastry masło 1 łyżeczka pieprz mielony szczypta rosołek drobiowy 1 sztuka curry 1 łyżeczka margaryna 50 gram ( jako wiórka do pieczarek ) ?Kasze wyjęła bym z opakowania przepłukała bym i ugotowała bym w 500 gram wody z dodatkiem rosołku drobiowego pieprzem i curry Gotowała bym 40 minut aż cały wywar wsiąkł w kaszę dodała bym łyżeczkę masła. Pieczarki umyła bym ze środka wszystko wycięła robiąc otwór na kaszę .Każdą pieczarkę odrobinę posoliła do środka włożyła po kawałeczku sera. nałożyła kaszę. Od napoju wzięła bym korek i nim wycięłam kółeczka z sera położyła na każdą pieczarkę. Wstawiła do naczynia do zapiekania 12 sztuk wyjdzie odrobinę margaryny na środek .Podczas pieczenia rozpłynie się i będzie potem do obiadu. Zapiekać w 170 stopniach około 40 minut. Polubiłam profil :)
10
sierpień
Justyna R
Chciałabym wypróbować zestaw 2-Zupy Babci Zosi. Już mam pomysły co do nich dodać, aby były jeszcze smaczniejsze. Pierwszą zupą, którą bym zjadła byłaby grochówka. Sama nie umiem niestety jej dobrze przyrządzić, ale z pomocą Babci Zosi na pewno byłaby pyszna :) Do grochówki dodałabym pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbaskę z cebulką. Zupkę podałabym w małych, wydrążonych chlebkach.
10
sierpień
Łukasz
Wśród Zup Babci Zosi brakuje mi rosołu z zacierkami - taką zupę często gotowała mi babcia. Jest to moja ulubiona zupa, dlatego ją przyrządziłbym z wykorzystaniem Suszonych Warzyw i Przypraw z Zielonego Podkarpacia. Ten zestaw najchętniej bym otrzymał. Do rosołu często dodaję przyprawy typu Vegeta. Świetnym sposobem na jej zdrowe zastąpienie byłoby wykorzystanie suszonej włoszczyzny. Przepis na rosół z zacierkami zupa: włoszczyzna (marchewka, por i kawałek selera) suszona włoszczyzna dla poprawy smaku cebula sól, pieprz, suszona natka pietruszki - sporo udo indycze woda zacierki: mąka pszenna - szklanka sól ciepła woda (ok 1/2 szklanki) Warzywa obrać i pokroić. Mięso umyć. Wszystko włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dorzucić trochę suszonej włoszczyzny, sól, pieprz. Gdy mięso będzie miękkie dodać suszoną natkę pietruszki. Zacierki: Mąkę wyrobić z solą i wodą. Z ciasta urywać małe kawałki i robić kulki. Zrobione przesypywać mąką, żeby się nie skleiły
9
sierpień
Monika
Wybieram zestaw nr 2 bo chciałabym zapoznać się z zupkami ,produkty z zestawu 1 już znam:) mój przepis: Zapiekane faszerowane łódeczki z cukinii 2 cukinie 1 opakowanie ryżu z groszkiem i marchewką SYS 400 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz ser żółty ok 250 g olej do podsmażenia Cukinie umyć,przekroić na pół i wydrążyć.Łódeczki posolić i położyć na ściereczce wydrążoną stroną aby puściły sok.Ryż ugotować.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju dodać zmiażdżony lub posiekany czosnek.Potem dodać mięso mielone i jeszcze chwilę smażyć aby mięso zmieniło kolor,doprawić do smaku można dodać majeranku albo inne ulubione przyprawy.Patelnię zestawić dodać ugotowany ryż oraz garść startego żółtego sera.Wszystko dokładnie wymieszać.Farszem nadziewamy połówki cukinii i posypujemy startym serem.Zapiekamy ok 35- 45 minut na 150 C aż cukinie będą miękkie. Monika Piekarska jurlitka4@interia.eu
9
sierpień
monika
przypominam iż warunkiem udziału jest zostawienie imienia oraz nazwiska.
9
sierpień
Joanna
Ja najchętniej zestaw 1 - dania Bardzo lubię ryż zapiekany z jabłkiem. To takie słodkie wspomnienie dzieciństwa, które pewnie kiedyś, gdy już będę miała swoje dzieci, będzie również i ich wspomnieniem. Mama często, gdy się nie raz nie przelewało, serwowała ten smakołyk w bardziej świąteczne dni. Jako dzieciaczki nie mogliśmy się najeść tym smakowitym kąskiem. Ja przygotowując tę potrawę narzeczonemu, najczęściej korzystam z przepisu : "Zapiekany ryż z jabłkami Składniki (na 2 obiadowe lub 4 deserowe porcje): Ryż: 200g ryżu sól ok.100ml mleka 2 łyżki masła 1 jajko 3 łyżki cukru Jabłka: 2 duże jabłka czubata łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru Ryż wypłucz i wrzuć do osolonego wrzątku (wody powinno być objętościowo 1,5 razy więcej niż ryżu).Gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę wlej do garnka mleko i gotuj (pamiętaj o mieszaniu!) do miękkości. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Ugotowany ryż zestaw z ognia i odstaw, aby wchłonął resztę płynu i napęczniał. W tym czasie zetrzyj jabłka na tarce z grubym oczkiem. Zasyp cukrem i cynamonem, wymieszaj. Do ciepłego ryżu dodaj cukier, masło i całe jajko. Dokładnie wymieszaj. Formę (lub foremki) wysmaruj masłem. Wyłóż połowę ryżu i wyrównaj, następnie warstwę jabłek i resztę ryżu. Zapiekaj przez 25 minut (w małych foremkach) lub 40 minut ( w dużej formie) w 160°C. Po upieczeniu podawaj ryż posypany cynamonem." z tej stronki http://lubiesmakolyki.blogspot.com/2011/09/ryz-z-jabkami-zapiekany.html
8
sierpień
Beata
Beata Łukaszczykiewicz blukaszczykiewicz@wp.pl
8
sierpień
Beata
Zdecydowanie wybrałabym zestaw pierwszy. Moja ulubiona kasza jęczmienna jest jedzona tylko na jeden sposób :D Z ogórkiem kiszonym i kotletem z piersi kurczaka w panierce z kalafiora ( do małej ilości bułki tartej dodaje lekko ugotowany kalafior i smaże jak zwykłego kotleta ). Mniam - naprawde polecam :)
8
sierpień
Alenda
Aleksandra Sebastian, tak to nazwisko, na facebooku Olcia Sebastian ;) Miłego dnia
8
sierpień
Alenda
Największą pychotkę mam na zestaw numer jeden. Bakłażany z ryżem i szpinakiem Babci Zosi Składniki: ryż ze szpinakiem Babci Zosi, 4 bakłażany, główka czosnku, sól, pieprz, 100 g masła 1. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek 2. Czosnek obrać i rozgnieść 3. Na dno "bakłażanowej miseczki" dać troszkę masła i rozdrobniony czosnek. 4. Ugotowany w lekko osolonej wodzie (ale tak nie do końca, musi być ciut twardy) ryż przełożyć do bakłażanów. 5. Popieprzyć i to porządnie ;) można dodać troszkę majeranku. 6. Posypać żółtym serem. 7. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Wyciągnąć z piekarnika
8
sierpień
monika
aa ja już znam ten przepis, u nas się tak jada od zawsze.
8
sierpień
Łukasz Małyszko
zupa z łyżką w dłoni tak będzie nazywało się to danie, chcesz? dam Ci przepis
8
sierpień
monika
:)
8
sierpień
Łukasz Małyszko
z łyżką w dłoni :)
8
sierpień
monika
zupa z łyżką! super oryginalny przepis:)
8
sierpień
Łukasz Małyszko
Ja serio zjadłbym sobie zupę. Mam pomysł na ugotowanie jej i wlanie do talerza, a potem zjedzenie z kawałkiem chleba, oczywiście wszystko z łyżką.
8
sierpień
Małgorzata Wójcik
Z przyjemnością sprawdziłabym jak kasza jęczmienna z soczewicą odnalazłaby się w kotlecikach z tejże kaszy i ziemniaków. Tak zdrowe danie na pewno zyskałoby uznanie nie tylko moich bliskich. Ugotowaną kaszę i ziemniaki wystarczy połączyć z jajkiem, doprawić do smaku, a po panierowaniu usmażyć na złoty kolor. ( zdjęcie, które zamieściłam na Pani stronie FB pokazuje, jak danie mogłoby się prezentować). Wybrałabym oczywiście do tego dania zestaw np. 1 - Dania Babci Zosi :)
8
sierpień
Ciasto Meksykańskie z Gruszkami » Słodkie Słone
[...] też o konkursie KLIK Ten wpis opublikowano w kategoriach: Uncategorized. Dodaj do zakładek ten link. ← Kompot [...]
7
sierpień
Kompot z Gruszek » Słodkie Słone
[...] Przypominam też o konkursie KLIK [...]
6
sierpień
Joanna
Marzy mi się 1 Zestaw-Dania Babci Zosi: :) Oto mój przepis Pieczarkowy rarytas tak nazwała bym swoje danie :) kasza gryczana z grzybami ( SYS)1 paczuszka pieczarki 12 sztuk ser 3 plastry masło 1 łyżeczka pieprz mielony szczypta rosołek drobiowy 1 sztuka curry 1 łyżeczka margaryna 50 gram ( jako wiórka do pieczarek ) ?Kasze wyjęła bym z opakowania przepłukała bym i ugotowała bym w 500 gram wody z dodatkiem rosołku drobiowego pieprzem i curry Gotowała bym 40 minut aż cały wywar wsiąkł w kaszę dodała bym łyżeczkę masła. Pieczarki umyła bym ze środka wszystko wycięła robiąc otwór na kaszę .Każdą pieczarkę odrobinę posoliła do środka włożyła po kawałeczku sera. nałożyła kaszę. Od napoju wzięła bym korek i nim wycięłam kółeczka z sera położyła na każdą pieczarkę. Wstawiła do naczynia do zapiekania 12 sztuk wyjdzie odrobinę margaryny na środek .Podczas pieczenia rozpłynie się i będzie potem do obiadu. Zapiekać w 170 stopniach około 40 minut. Polubiłam profil :)
6
sierpień
Alekandra
Wybieram zestaw II, bardzo chciałabym spróbować zupy z soczewicy. Wiele o niej czytałam i zawsze kapie mi na klawiaturę ślinka. Myślę, że już nic nie trzeba dodawać, do przepisu chyba że szczęście w konkursach ;)
6
sierpień
Tiramisu » Słodkie Słone
[...] O blogu ← Babcia Zosia Gotuje Część II-Konkurs [...]
5
sierpień
Matylda Winnicka
Wybieram pierwszy Zestaw-Dania Babci Zosi. Na zupy przyjdzie pora jak zrobi się chłodniej. Zrobiłabym kotleciki z ryżu z jabłkami i rodzynkami, na słodko. Myślę, że każdy niejadek skusiłyby się na takie danie. Po ugotowaniu na miękko ryżu dodać jajko, otoczyć w otrębach, usmażyć i zjadać. Podawać z surówką z marchewki z jabłkiem. Smacznego!
4
sierpień
Aneta Jawroska
Wybieram zestaw I. Uwielbiam kasze i ryż gdyż dania z ich wykorzystaniem są bardzo zdrowe i sycące. Gdybym wygrała ten zestawik to na pewno wykorzystałabym Kaszę jęczmienną z soczewicą do mojej ulubionej potrawy. Pozostałe produkty w zestawie na pewno wykorzystałabym na obiad czy kolację, a ryż z jabłkami i rodzynkami na podwieczorek. Oto przepis na potrawę z wykorzystaniem Kaszy jęczmiennej z soczewicą. Równie pyszne danie można by sporządzić z Kaszą gryczaną z grzybami czy warzywami. Składniki: opakowanie Kaszy jęczmiennej z soczewicą firmy SyS 2 marchewki 200 g fasolki szparagowej duża papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 kg ulubionej kiełbasy w moim przypadku frankfurterki szklanka bulionu warzywnego sól pieprz bazylia olej Kaszę jęczmienną z soczewica przygotować wg przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę pokroić w talarki i smażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kawałki i smażyć razem z cebulą. Obraną marchewkę potrzeć na tarce i wrzucić do kiełbasy i cebuli. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podgotowaną na pół miękko fasolkę. Wymieszać wszystko i dusić na małym ogniu do miękkości. Zalać bulionem i dalej dusić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać z kaszą . Polecam gorąco! Profile na FB polubione Pozdrawiam Aneta
3
sierpień
Fairecuire
Cysia Lech Najbardziej chciałabym dostać zestaw nr.1. Składa się on z dań z udziałem kaszy gryczanej, jęczmiennej i ryżu. składniki te są bardzo ważne w codziennej diecie , ale w mojej diecie, czyli diecie sportowca wyczynowego jest to podstawa. Ponieważ zaczęły nudzić mi się dania, które z nich przygotowywuje, z wielką chęcią sprubóje nowych dań, które proponuje na, firma SyS
3
sierpień
Kamil
Zestaw 1 Ryz ugotowalbym na sypko, dodalbym szpinak podsmazony na maselku z czostnkiem i sola. Pychotka, dziecinnie proste, napewno musialby byc przepyszny ! Wszystko ogronmie mnie ciekawi, w koncu moglbym sam zaserwowac cos swojej dziewczynie !
3
sierpień
monika
super:)
3
sierpień
Patrycja
Ps. Polubione jako Patkaa Wójcik :-)
3
sierpień
Patrycja
Marzą mi się Zupy Babci Zosi (zestaw II). Najchętniej spałaszowałabym Zupę Grzybową z Łazankami. Nazwa od razu skojarzyła mi się ze szkolną stołówą, latami dzieciństwa. Chciałabym posmakować tego produktu wspominając najlepsze lata w życiu, przenieść się w czasie z zupą Babci Zosi ! ;-)
 
Podaj wynik działania 5 - 7
Dodaj komentarz